Fettgarvning av fårfäll  19 juli 2012

Passar även till får, get, kanin, killing, rävskinn
Skrapa skinnet rent från fett och hinnor
Tvätta skinnet rent i handvarmt vatten (ca max 35 grader),  ca 1 dl såpa (fairy) till 10 l vatten. Tvätta i flere vatten tills skinnet är rent. När pälsen är ren – skölj i flere vatten. OBS – håll samma temperatur i de olika vattnen.
Torka pälssidan! Om det tar mer än ett dygn för att torka så finns det risk för att pälsen börjar lossa. Skrapa skinnet rent på nytt före garvning.


Blanda ihop  garvningsmedlet och massera in det i den fuktiga köttsidan
1 äggula
1 dl olivolja/rapsolja/sälolja
1 msk tallsåpa


Det här är en lämplig mängd för en stor räv, till ett får behövs mera –receptet anspassas enligt skinnets storlek
Massera in garvningsblandning, låt torka emellan, fortsätt att jobba in fettet.
LUFTA skinnet när det börja bli torrt. Skinnet ska bli vitt. Jobba in luft genom att sträcka skinnet med armkraft eller med räckjärn eller med skinnskrapa.
När fällen är hård och torr ska den hänga i minst 1 dygn före man fortsätter med följande steg.
Sätt den torra fällen i handvarmt såpvatten (2-4 h) tills den är mjuk och uppblottnad
Skölj och torka pälsen, börja mjukgöra tills skinnet är helt torrt, mjukgör genom att gnugga, räckjärn, skinnskrapa osv.